Loading...

петак, 23. новембар 2012.

Radnici, oprez: Direktori angažuju profesionalne zlostavljače! Evo kako da ih prepoznate!
Direktori angažuju profesionalne zlostavljače, koji nateraju radnike da daju otkaz, umesto da odu iz firme uz otpremninu. – Tražićemo da mobing bude krivično delo i da direktor koji maltretira zaposlene ide u zatvor – kaže za S media portal Žika Živadinović iz udruženja „Stop mobing“.


 Otkako je na snagu stupio Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, sve je više radnika koji prijavljuju svoje šefove i direktore za mobing. Doneto je i nekoliko sudskih presuda u korist radnika, ali procesi i dalje traju duže od šest meseci, koliko to zakon propisuje. Trpe šikaniranje jer se plaše otkaza .
Ko sve nudi pomoć za mobing?
Kako da se štitite od zlostavljanja na posluS druge strane, nije retkost ni da radnici povedu spor protiv poslodavca, ali da u međuvremenu odustanu. Ipak, ono što ohrabruje je činjenica da se o mobingu sve više govori i da se svest radnika lagano budi, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se onaj ko ima posao oseća kao loto dobitnik.

U poslednje tri godine čak 10.000 zaposlenih u javnom i privatnom sektoru postali su članovi Udruženja građana „Stop mobing“, jednog od nekoliko srodnih udruženja koja se bore za zaštitu digniteta radnika.

„Čistači“ radnih mesta

- Radnici se najčešće žale da ih neposredni rukovodioci vređaju, omalovažavaju, daju im previše zadataka koje je nemoguće obaviti u toku radnog vremena ili im daju ponižavajuće poslove – kaže za S media portal Žika Živadinović, predsednik Upravnog odbora udruženja „Stop mobing“. – Zabrinjava da u poslednje vreme direktori zapošljavaju profesionalne mobere, odnosno zlostavljače koji maltretiraju radnike ne bi li ih što pre naterali da sami daju otkaz!

Saveti za osobe koje trpe mobing:• Vodite dnevnik maltretiranja. Beležite mesto, vreme, situaciju i svedoke koji bi sutra mogli da potvrde kroz kakvu torturu prolazite.
• Prestanite da se plašite. Bićete na meti dokle god pokazujete da ste uplašeni, utučeni, zabrinuti...
• Idite u Službu medicine rada na pregled i zatražite potvrdu da vam preti neposredna opasnost po zdravlje. Obavestite Inspekciju rada i poslodavca o posedovanju tog dokumenta. Potvrda Službe medicine rada obezbeđuje vam pravo da ne radite a da primate celu platu, do okončanja postupka.
• Ako trpite mobing i odlučite da date otkaz, nećete moći da se pozivate na odredbe Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu. Iskoristite ovu zakonsku mogućnost dok još niste psihički slomljeni toliko da sami odete iz firme.


Sagovornik S media portala otkriva da je takav slučaj otkriven u Nišu, ali da ni u drugim gradovima u Srbiji situacija nije nimalo bolja – od Subotice do Vranja.

- U želji da što brže ostvare veliki profit, strani poslodavci koji su pokupovali firme u Srbiji za vreme bivše vlasti veoma često pribegavaju mobingu. Naše ljude doživljajavaju kao roblje, kao trošak i višak radne snage, a da bi ih se oslobodili angažuju profesionalne mobere. To su ljudi koji dobijaju zadatak da maltretiraju i šikaniraju zaposlene, i nateraju ih da sami napuste firmu, uskraćujući im mogućnost da dobiju otpremninu – navodi Živadinović.

Prema njegovim rečima, profesionalnog mobera lako je prepoznati:

- Postavlja se kao da od njegovog prisustva i znanja zavisi cela firma, ne tumači propise na pravi način, daje besmislene zadatke zaposlenima, omalovažava i vređa radnike koji su ’targetirani’ da odu, oduzima im sredstva za rad, uskraćuje im mogućnost odlaska na stručno usavršavanje, diskriminiše, kažnjava sindikalne aktiviste...

Medijacija - najbolje rešenje

Statistike pokazuju da je mobing podjednako zastupljen i u državnom i u privatnom sektoru. Ali, privatnici ređe dobijaju „čestitke za sud“ zbog svoje bahatosti, jer su, narodski rečeno, u njihovim rukama i pogača i nož.

- Zaposleni u privatnom sektoru teže se odlučuju da tuže zbog zlostavljanja na radu, jer im je teško da obezbede svedoke. Istina, nije mnogo bolja situacija ni u državnim firmama, ali se čini da se radnici tu lakše organizuju – navodi Živadinović. Kako radnik može da mobinguje poslodavca

Predsednik Upravnog odbora udruženja „Stop mobing“ za S media portal tvrdi da obrnuti mobing – od radnika ka poslodavcu – ne postoji.
- To je više teoretskog karaktera – kaže Živadinović. - Da biste mogli nekome da načinite štetu, morate da imate određene poluge vlasti koje ćete upotrebiti, a radnici to nemaju. Teško je zamisliti da portir može da mobinguje direktora; eventualno može da širi glasine o njemu. S druge strane, šef može mnogo toga: da premesti radnika na hijerarhijski niže radno mesto ili na teže radno mesto, da mu ne da godišnji odmor kad radnik želi, da mu sam odredi kad sme da koristi slobodne dane... Rukovodiocima to omogućava zakon koji je stavio radnike u nepovoljniji položaj.


Udruženje „Stop mobing“ posreduje između radnika i poslodavca kao medijator. To je, objašnjava sagovornik S media portala, najbolji način za „peglanje“ narušenih odnosa između radnika i poslodavca:

- Pokretanje tužbe košta 9.000 dinara, svaki izlazak na ročište takođe košta, pa je mnogo bolje pronaći posrednika koji će razrešiti nezgodnu situaciju između radnika i nadređenog nego ići na sud. Taj posao obavljaju naši poverenici koji su prošli posebnu obuku. Ali, ni oni nisu izuzeti problema sa nadređenima.


Konkretno, naš poverenik za Beograd Aleksandar Jokić je zbog zaštite drugih radnika došao u sukob sa rukovodiocima u svom preduzeću. Slučaj je u razmatranju sa našim pravnim savetnicima. Ali, ako poslodavac neće da sarađuje, upućujemo radnika da potraži svoja zakonska prava sudskim putem.

Zbog mobinga u zatvor

Živadinović najavljuje da će udruženje „Stop mobing“ tražiti izmenu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu u delu koji se odnosi na kaznene odbredbe:

- Uputićemo predlog Skupštini da onaj ko je osuđen kao zlostavljač ne može nekoliko godina da bude postavljen na rukovodeće mesto. Takođe, tražićemo da teži oblici mobinga budu tretirani kao krivično delo. Aktuelni zakon podrazumeva novčane kazne za zlostavljače. Ali, i u Srbiji bi trebalo da bude kao u Švedskoj i Francuskoj; onaj ko se igra tuđim zdravljem, neka ide u zatvor!

Snežana Moldovan

Foto: Gulliver/ThinkStock